sunnuntai 20. elokuuta 2017

Koulumuistoja

Nyt kuluneella viikolla on tainnut alkaa viimeisetkin koulut lukuun ottamatta korkeakouluja. Oon miettinyt vähän haikeena sitä, kuinka aina edeltävinä vuosina elokuun puoliväli on tarkoittanut koulujen alkua. Tänä vuonna se merkitsee äitiyslomaa ja piinaavaa odotusta siitä, milloin esikoinen päättää syntyä. Valehtelisin, jos väittäisin etten olisi ikävöinyt koulun penkille.

Koulujen startatessa blogeissa pyörii paljon erilaisia postauksia koulun alkuun liittyen. Yksi suosittu postaus on Back to school tag, jossa haastetaan bloggaajia vastaamaan kysymyksiin, jotka koskevat menneitä kouluvuosia. Oon lukenut mm. Paulan ja Sofian blogeista kyseisen tag-postauksen ja pidin kovasti kysymyksistä, joihin odotettiin vastausta. Kysymyksistä inspiroituneena päätin toteuttaa itsekin tämän postauksen, mutta muuttamalla otsikon nimeksi tuon koulumuistoja.

1. Oletko koskaan ollut ensimmäisenä koulupäivänä hermostunut? 
Hermoilen jatkuvasti pienistäkin asioista, joten kyllä mä aina stressasin koulujen alkua. Kaikkein hermostuttavimpia tilanteita on kuitenkin olleet nää isot "rajapyykit" kuten alakoulun aloitus, sieltä peruskouluun siirtyminen sekä tietenkin lukioon meno.

2. Oletko koskaan nukahtanut tunnilla? 
En ole koskaan nukahtanut tunnille, mutta etenkin lukiossa aamu ja iltapäivä tunneilla tuppasi silmäluomet olemaan jo turhan raskaat auki pidettäviksi. Yläasteella onnistuin kuitenkin nukahtamaan koulun käytävälle istualteen! Mun vointi oli huono ja väsytti kamalasti, joten nukahdin ruokavälitunnilla odottaessani kavereita, jotka olivat olleet syömässä.

3. Kerro kaikkein kiusallisin hetki, jonka olet koulussa kokenut.
Tähän en kyllä keksi mitään. Toki noloja juttuja on tapahtunut, mutta en oo niitä sitten jälkeenpäin kauheesti vatvonut. Ehkä hyvä niin, sillä musta tuntuu, että nolaan itseni jatkuvasti. :D



4. Aiotko tai oletko koskaan liittynyt johonkin koulun clubiin tai ollut järjestämässä juhlaa/ tapahtumaa/ esitystä? 
Yläasteella osallistuin muutaman kerran valokuvauskerhoon, mutta sitten se vain jäi. Yläaste aikana olin mukana myös kevätkonsertissa, johon kaveri mut painosti mukaan. Oltiin mukana esittämässä Nickelbackin biisiä When we stand together. Oon myös ollut mukana tanssiesityksessä.  Lukiossa puolestaan osallistuin sekä wanhojentanssien että penkkareiden suunnitteluun. Pitkälti se johtui siitä, että meidän lukio oli niin pieni, että kaikille kyllä hommaa riitti. Olin sekä yläasteella että lukiossa myös aktiivisesti mukana kuviskerhon toiminnassa...

5. Mikä oli lempi luokkasi?
Kaikki luokat ovat olleet omalla tavallaan niitä parhaita. Oon kuitenkin sitä mieltä, että meidän lukioporukka oli mahtava ja melko kiinteä. Lukiossa oli myös opiskelijoilla enemmän vapautta ja päätäntävaltaa vastuun ohessa, joten mä ainakin tykkäsin siitä, että oltiin huomattavasti tasavertaisemmassa asemassa opettajiin nähden. Meininki oli rento ja opintojen ohessa pidettiin myös hauskaa!

6. Mitä mieltä olet kouluasuista? Pitäisikö Suomessa olla? 
Monissa maissa koulupuku on pakollinen ja sinällään se on ihan ok. Mun mielestä on kuitenkin aika surullista, että monissa kehitysmaissa lapsen osallistuminen opetukseen on koulupuvusta kiinni... Oon ennemmin koulupuvuttomuuden kannalla ja mun mielestä Suomessa koulupukua ei tarvita. On hienoa, että jokainen saa tuoda esiin omaa persoonaansa esille myös pukeutumisen kautta!


7. Kuka oli lempiopettajasi?
Yläasteen ja lukion liikunnan ja terveystiedon opettaja oli ihan huiput! Tosi mukavia ja kannustavia persoonia molemmat. Tykkäsin myös lukion psykologian opettajasta, sillä hänellä oli mielenkiintoinen tyyli opettaa. Hän käytti opetuksessa monenlaisia erilaisia tekniikoita ja tällöin opiskeltavat asiasisällöt iskostui ainakin mun päähän melko helposti. Kyseinen opettaja asuu itseasiassa mun ystävän naapurissa! :D

8. Entä vähiten lemppari?
Lukiossa meille opetti historiaa ja yhteiskuntaoppia eräs melko vanhollinen miesopettaja. Hän ei sietänyt eriäviä mielipiteitä ja muutenkin tunneilla oli kummallisen kova kuri siihen nähden, että oltiin jo fiksuja ja vastuullisia lukiolaisia. Eniten opetustilanteissa häiritsi se, että hän usein otti sattumanvaraisesti jonkin henkilön silmätikukseen ja piinasi tätä koko oppitunnin ajan. Noi tunnit oli niin tajuttoman kiusallisia ja tylsiä...

9. Mikä on kauhein asia minkä ikinä teit koulussa?
Hmmm. Mitään erikoisia kauheuksia en oo kyllä tehnyt. Joskus kyllä muistan sanoneeni aika ilkeästi eräälle oppilaalle. Kaduin ja kadun edelleen tekoani, mutta en edes tohtinut pyytää henkilöltä anteeksi, sillä hän oli yksi kiusaajistani.


10. Oletko vielä ystäviä kenenkään ala- tai yläaste, lukio tai amiskavereistasi?
Tapasin alakoulussa eka luokalla mun parhaan ystävän! Oltiin koko peruskoulu samalla luokalla ja lukiossakin päädyttiin samaan ryhmään. Onnellisempi ei voisi olla siitä, että sain kulkea oman koulutaipaleen yhdessä parhaan ystävän kanssa. Muihin tyyppeihin ei ole tullut pahemmin pidettyä yhteyttä, sillä enimmäkseen kulutin aikaa tuon kyseisen ystävän kanssa.

11. Muuttaisitko mitään koulukokemuksestasi?
Varsinaisesti en haluasi mitään yksittäisiä kokemuksia muuttaa, sillä mennyttä on turha katua ja katumisen sijasta tulisi keskittää ajatukset tulevaisuuteen. Olisin kuitenkin voinut keskittyä ylioppilaskokeisiin valmistautumiseen paljon paremmin. Panostin lukemiseen hävettävän vähän ja toisten oppiaineiden kirjoihin en edes koskenut! Suoriuduin kirjoituksista kuitenkin ihan hyvin, mutta ylioppilastodistukseni arvosanat ovat joko heikkoja tai kiitettäviä... Monessa aineessa olisin voinut yltää parempiin suorituksiin, mutta paukut loppuivat kesken etenkin viime keväänä monien mutkikkaiden tapahtumien seurauksena.

12. Millä olet mennyt kouluun?
Ala-asteella olin oikeutettu kunnan kustantamaan koulukyytiin ja tuolloin matkat tapahtuivat koulutaksilla. Yläasteelle matkat tapahtuivat edelleen kunnan kustantamana, mutta oli siirryttävä kulkemaan bussilla. Lukioon kuljin pääsääntöisesti polkupyörällä syksyn ja kevään, mutta talven tullen vaihdoin menopelin jälleen linja-autoon.

Opiskeletko sä jotakin tällä hetkellä? Entä mikä on viimeisin sun suorittama tutkinto tai luokka-aste?

Melissa 

2 kommenttia:

  1. Jee, kivaa että säkin teit tän haasteen! :) Mä pääsin viime keväänä ylioppilaaksi ja tällä hetkellä opiskelen Kaustisen evankelisessa opistossa lapsi- ja perhetyön perustutkintoa. Eli toisinsanoen parin vuoden päästä mun pitäis valmistua lastenohjaajaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli pakko tarttua remmiin kun niin moni muukin on tän toteuttanut. Alkuun tosin jahkailn sitä, onko mun sopivaa tehdä kyseistä postausta, kun en kouluun nyt syksyllä mennytkään. Tämön vuoksi vaihdoinkin postauksen nimen hieman erilaiseksi.

      Onnea kevään ylioppilaalle! Iloa ja menestustä tämän hetkisiin opintoihisi :)

      Poista