lauantai 30. joulukuuta 2017

4kk neuvola

Torstaina kävimme Wiljamin kanssa neuvolassa nelikuukautis tarkastuksessa, jossa tehdään laaja-alainen kurkistus lapsen terveydentilaan. Samalla käynnillä käydään sekä terveydenhoitajan että lääkärin vastaanotolla. Samaisena päivänä pieni rakas poikani täytti myös 4kk, onnea!

Käynti alkoi terveydenhoitajan tapaamisella. Pääsin ensimmäisenä riisumaan pieneltä vaatetta pois, jotta tarvittavat mittaukset saataisiin tehtyä. Päänympärys mitattiin näppärästi samalla, kun pitelin lasta sylissäni ja toinen ei ollut moksiskaan. Koko mittausprosessin ajan Wiljami vain hymyili valloittavaa hymyään terveydenhoitajalle ja näytti tälle "parhaat puolensa".

Vaa'alle siirryttäessä yllätyin, kun painoa ei ollut tullut kovin paljoa. Aiemminkin painon nousussa on ollut ongelmia, mutta ei nyt ihan hetkeen. Terveydenhoitaja oli kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että maltillisen painonnousun voi laittaa hyvin pituuskasvun piikkiin. Pituutta oli tullut lisää lähemmäs 4cm, ja poika tuntuu venähtäneen superpaljon, kun häntä katselee.

Terveydenhoitajan kanssa juttelimme siitä, kuinka tavoittelemme 6kk ikää kiinteiden ruokien aloituksen suhteen. Terveydenhoitajan mielestä tämä oli hieno asia ja hän kannusti jatkamaan meidän imetystaivalta. Kiinteitä en halua aloittaa vielä, sillä haluan Wiljamin suoliston kypsyvän mahdollisimman kauan. Hän ei myöskään vaikuta kiinnostuneelta ruokaa kohtaan, eivätkä kaikki valmiudet vielä täysin täyty. Sormiruokailu on myöskin paljon turvallisempi aloittaa silloin puolivuotiaana istuttamisluvan vuoksi, ja tämä seikka on mielestäni tärkeä. Aiomme sormiruokailun ohella syödä myös soseita.


Ennen lääkärin vastaanottoa keskusteltiin myös hiukan mun jaksamisesta ja siitä, miten meillä sujuu kotona. Terveydenhoitaja kehui sitä, kuinka lyhyistä yöunista huolimatta jaksan hoitaa sekä vauvaa että arkiaskareita. Samalla hän painotti sitä, kuinka apua kuitenkin kannattaa hakea pienellä kynnyksellä.

Lääkäri otti meidät vastaan pienellä viiveellä ja odotellessamme leikimme Wiljamin kanssa aulassa hänen uudella lelulla. Lääkärinä toimi muuan mies, mutta en aina ihan saanut selkoa hänen puheestaan. Tuntui nololta pyytää toistamaan asioita uudelleen, mutta mieluusti haluan tietää mitä on meneillään. Niinhän sitä sanotaan, että ei kysyvä tieltä eksy!

Lääkäri tarkasti keuhkot, lonkat, kivekset, joitakin heijasteita sekä sydämen. Kaikki oli ihan ok, mutta sydämestä kuului edelleen sivuääni. Tämäkin lääkäri painotti sitä, ettei ääni kuulosta ihan kovin pahalta ja imitoi erilaisia sivuääniä. Meillä tämä on melko kesy. Sydämen sivuäänestä ja siihen liittyvistä sairaalareissuista voin tehdä erillisen postauksen, sillä asiasta en ole vielä aiemmin täällä blogissa maininnut.

Toimenpiteiden jälkeen keskustelimme lääkärin kanssa painonkehityksestä sekä imetyksestä. Lääkäri oli huolissaan maidon riittävyydestä ja oli sitä mieltä, että meidän pitäisi siirtyä korvikkeisiin, sillä hänen mielestään Wiljami ei saa tarpeeksi ravintoa. Menin hieman vaikeaksi hänen puhuessa tuosta ja lopulta hän sanoi, että mikäli kontrolliin mennessä paino ei nouse riittävästi (n. 500g/kk ->) olisi siirryttävä korvikkeeseen, Painon pitäisi siis nyt kuukauden aikana nousta paremmin. Tästä minulle jäi aika paha mieli, sillä lääkäri ei ottanut huomioon vilkasta pituuskasvua tai liikkelle lähtöä. Näillä paikoin tapahtuu myös usein pieni notkahdus tuossa painossa.


Hieman typertyneenä poistuimme paikalta. Onneksi en tyytynyt lääkärin sanoihin vaan päädyin kysymään asiasta imetyksen tuki ryhmässä. Minua neuvottiin tehostamaan imetystä ja samalla kerrottiin muitakin vinkkejä tähän tilanteeseen. Monet olivat vastauksissaan sitä mieltä, että lääkärin ei olisi pitänyt mainita ensimmäisenä korvikkeeseen siirtymisestä vaan pikemminkin antaa uusia neuvoja imetyksen suhteen. Lääkäri ei antanut minkäänlaisia neuvoja ja se harmitti eniten. Tulipahan huomattua, että neuvolalääkäreiden ammattitaidossa on suuria eroja. Mielestäni henkilökunnan imetysohjaukseen tulisi panostaa entistä enemmän, sillä hyvin usein ohjeistukset ovat ristiriitaisia.

Neuvolakorttiin kirjoitettiin seuraavanlaisesti: "Kyseessä on 4kk lapsi, jolla oli todettu sivuääni sydämessä. Tehty UÄ. Rintamaidolla plus korvikkeet satunnaisesti. Tässä kuussa tuli vain 300g. Apixissa pehmeä systolinen ääni on. Keuhkot siistit, lonkat tukevat. Kivekset +/+. Punaheijaste +/+. Seuraava kontrolli 8kk iässä."

                                                            4kk mitat, suluissa 3kk
                                                             Paino:  5 455g   (5 150g)
                                                             Pituus: 60.5cm   (57.7cm)
                                                             Py:       40.5cm   (39.5cm)        

Melissa 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti